Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

31 August 2017
121
5 mituri despre diabetul tip 2 și adevărul din spatele lor

În prezent, diabetul zaharat de tip 2 este una din afecțiunile cele mai răspândite din lume, și se estimează că până în 2030, 7,7% din populația globului va suferi de diabet zaharat (439 milioane de adulți). Lipsa de informații medicale și teama de necunoscut ajung să îi facă până și pe adulții raționali să creadă în mustrările pe care le spun de obicei copiilor: „Nu mânca zahăr, că faci diabet”.

Dar oare cât de adevărate sunt aceste mituri și care este realitatea?

Mitul 1. Daca mănânc dulciuri, fac diabet

În prezent nu s-a demonstrat o relație directa între consumul de zahăr și diabet. Desigur, asta nu înseamnă că e recomandat să avem o dietă hipercalorică, cu grăsimi în exces și dulciuri concentrate. Ciocolata, produsele de patiserie, înghețata, prăjelile și băuturile carbogazoase predispun la obezitate, ce crește riscul de diabet de tip 2.

Diabetul poate fi o tulburare alimentară, dar și o tulburare a celor trei tipuri de metabolism – proteic, lipidic și glucidic. De obicei, primul ce se alterează la pacienții cu diabet este profilul lipidic, urmat de cel glucidic și, în final, de cel proteic.

Ca de obicei, secretul stă în moderație. O alimentație echilibrată și o hidratare corespunzătoare ne ajută să ne menținem sănătoși și să ne bucurăm în continuare de mâncărurile preferate.

Mitul 2. Diabetul zaharat de tip 2 nu se moșteneste pe cale genetică

Fals. Diabetul zaharat de tip 2 poate fi și el moștenit genetic, cel mai adesea pe linie paternă. Totuși, acesta depinde mai mult de factorii de mediu decat de alcătuirea genetică. De regulă, persoanele cu vârste peste 40 de ani sunt mai expuse acestei afecțiuni dacă tatăl sau bunicul patern suferă de diabet. În cazul în care este prezent doar pe linie maternă, incidența este mai scăzută, dar riscul nu dispare complet. Conform unui studiu Omnibus efectuat pentru echipa de medici specialiști în chirurgie bariatrică condusă de Cătălin Copăescu, românii ce suferă de diabet sunt în proporție de 61% femei, și 39% bărbați.

Mitul 3. Daca am peste 30 de ani, nu mai pot face diabet zaharat de tip 2

Greșit. Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 sunt provocate de factori diferiți și au manifestări diferite.

În timp ce diabetul de tip 1 apare prin deteriorarea sistemului autoimun și se poate instala de la o vârstă fragedă, diabetul de tip 2 este cel mai adesea asociat cu o tulburare alimentară și apare în special după vârstă de 40-45 de ani. Dintre românii diagnosticați cu diabet, 70% suferă de diabet zaharat de tip 2 ca urmare a obezității.

Mitul 4. Diabetul nu îmi poate afecta vederea

Fals. Diabetul zaharat este caracterizat prin hiperglicemie, cu alte cuvinte creșterea glucozei din sânge peste pragul de 126mg/dl. Hiperglicemia de durată duce la schimbarea structurii celulelor ce transportă oxigenul și nutrienții în organism. Aceasta duce la comprimare vaselor de sânge din corp, cu precădere a celor de mici dimensiuni. Astfel, ochiul este primul afectat în cazul unui diabet zaharat de tip 2 necontrolat.

Pacienții cu diabet dezvoltă frecvent retinopatia diabetică (inițial neproliferativă, apoi proliferativă), care poate duce la orbire. De altfel, s-a observat că cea mai frecventă cauză a orbirii la adulți este diabetul zaharat de tip 2.

Mitul 5. Diabetul asociat obezității nu se poate vindeca

La nivel mondial încep să se publice din ce în ce mai multe date cu privire la remisia și chiar vindecarea diabetului zaharat de tip 2. Se poate vorbi despre o vindecare a diabetului atunci când pacientul își menține glicemia în limite normale vreme de 5 ani. Acest lucru este posibil grație chirurgiei bariatrice (numită și chirurgia obezității). Acest tip de chirurgie metabolică are ca scop pierderea în greutate și remisia afecțiunilor asociate obezității, precum diabetul zaharat de tip 2.

,,Chirurgia metabolică ne ajută să scădem foarte mult procentul de adipocite și de grăsimi din organism și, totodată, să ameliorăm și disfuncția metabolică. Prin această operație, tulburarea metabolică dată de metabolismul lipidelor se remite într-un procent foarte mare. În cele peste 7.000 de cazuri de obezitate tratate, majoritatea pacienților sufereau deja de afecțiuni asociate obezității, precum diabetul zaharat de tip 2. Pentru mai mult de 80% dintre pacienții diabetici, chirurgia bariatrică a ajutat la ameliorarea până la remisie a acestei afecțiuni la numai 1 an de la operație’’, menționează Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în chirurgie metabolică și bariatrică.