Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

17 July 2017
364
7 întrebări pe care să le adresesezi chirurgului despre chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrică este de cele mai multe ori singura opțiune pentru pacienții care suferă de obezitate și afecțiuni declanșate de aceasta. Majoritatea pacienților văd în această operație o ultimă șansă și vor să știe exact ce rezultate vor obține și ce sacrificii presupune această intervenție. Am vorbit cu Doamna Dr. Maura Buză, medic specialist chirurgie generală și chirurgie bariatrică, pentru a afla care sunt cele mai des întâlnite întrebări pe care pacienții le pun înainte de operație.

  1. Ce regim trebuie să respect după operație?

Prima lună după intervenția chirurgicală reprezintă perioada de vindecare a stomacului operat. Astfel, acesta va trebui să fie pus în repaus printr-un regim strict. În prima săptămână dieta va fi alcătuită doar din lichide, în a doua săptămână semilichide, a treia și a patra semisolide și abia după o lună de la operație vor putea trece la mâncare normală, solidă. Este important să mențineți o dietă cât mai echilibrată și sănătoasă mai ales în primul an postoperator, dar și pentru restul vieții pentru a menține cu ușurință rezultatele operației.

 

  1. Care este perioada de spitalizare?

 

Operația se realizează laparoscopic ceea ce accelerează foarte mult procesul de vindecare. Astfel, în cazul în care nu există complicații, pacientul este externat după 48 de ore de la internare.

 

  1. Câte kilograme slăbesc în urma operației?

Numărul de kilograme pe care le puteți slăbi diferă de la persoană la persoană. Se face o primă evaluare la  investigațiile preoperatorii prin care se detaliază alcătuirea organismului: cât la sută este grăsime, masă musculară și masă osoasă. Excesul ponderal va fi înlăturat treptat ajungând până la 100% la un an de la intervenția chirurgicală.

  1. Există riscul să mă îngraș ulterior?

Intervenția de chirurgie metabolică vă ajută să scăpați de povara kilogramelor în plus în primul an postoperator, însă sarcina menținerii greutății vă revine dumneavoastră. Riscul îngrășării există, dar printr-o dietă corespunzătoare și sport, aveți toate șansele să rămâneți la greutatea mult dorită.

  1. Am voie să fac sport după această operație?

Da, activitatea fizică este permisă după intervenția chirurgicală. De la o lună după operație sunteți încurajat să desfășurați o activitate fizică ce vă va ajuta să vă recâștigați un tonus adecvat și care, în egală măsură, vă va ajuta să vă mențineți noua greutate în timp. Începeți cu exerciții ușoare, plimbări mai lungi pe jos și încercați treptat să măriți nivelul de dificultate. Vă recomand să cereți sfatul unui specialist care să vă ofere exercițiile potrivite pentru dumneavoastră.

  1. Va trebui să urmez un tratament postoperator?

În prima perioadă după intervenția chirurgicală va trebui să faceți un tratament prescris de medicul dumneavoastră curant. De asemenea, este foarte posibil să vă fie recomandate o serie de suplimente de către nutriționist, adaptate pentru statusul dumneavoastră biologic.

  1. La ce interval de timp trebuie să revin pentru controale?

Primul control postoperator va fi la o săptămână de la externare. Ulterior, vom stabili controale periodice la una, trei, șase luni și apoi anual. Ori de câte ori va fi nevoie vom face o reevaluare. Încurajăm o bună comunicare cu pacienții și o bună urmărire a evoluției lor postoperatorii pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung.

Chirurgia bariatrică salvează și îmbunătățește viețile pacienților care suferă de obezitate, fiind un remediu pentru diabetul zaharat de tip II, afecțiune frecvent întâlnită la acești pacienți. Decizia de a merge înainte cu această operație nu trebuie să vină fără a avea toate informațiile. Este bine să discutați cu medicul toate opțiunile și exact ce anume implică o astfel de intervenție pentru dumneavoastră.

 

Bariatrie.ro adresează toate aceste probleme cauzate de kilogramele în plus și explică soluțiile chirurgicale propuse de bariatrie. Portalul a fost creat din dorința de a împrieteni sistemul chirurgical bariatric cu cei aflați în nevoia de a scăpa de obezitate, dar și de toate celelalte probleme medicale declanșate de obezitate, precum infertilitatea, diabetul zaharat de tip 2 și multe altele. Tot aici, puteți citi povești ale pacienților care au ales să își schimbe viața și să îți îmbunătățească sănătatea cu ajutorul bariatriei.