Diabetul zaharat este o afecțiune caracterizată printr-un nivel mare al zaharului în sânge. În cazul diabetului de tip 2, organismul devine rezistent la acțiunea insulinei, ceea ce duce la apariția nivelurilor crescute de zahăr în sânge (hiperglicemiei). Diabetul zaharat este însoțit de apariția de complicații la nivelul inimii, ochilor și altor organe și este un factor de risc pentru apariția hipertensiunii arteriale, a accidentului vascular cerebral și a infecțiilor. De asemenea, poate scădea energia.
Din fericire, alimentația joacă un rol important în controlul bolii. Dacă ești diagnosticat cu diabet, este recomandat să ai o dietă care să nu te expună unui nivel crescut al glicemiei. Este nevoie de o dietă care sa îți mențină greutatea în limitele normale.
Iată o listă cu alimentele pe care trebuie să le eviți dacă ai diabet zaharat de tip 2!
Dulciurile
Persoanele care suferă de diabet știu că dulciurile se numără printre alimentele pe care trebuie să le evite, pentru că duc la creșterea rapidă a glicemiei.
Bomboanele, prăjiturile și băuturile răcoritoare favorizează și îngrășarea. Dacă ai poftă de un dulce, poți consuma un fruct. Nu numai că vei obține zahăr natural din fruct (fructoză), dar vei avea și un aport de fibre. Atenție însă că și acestea conțin cantități diferite de zaharuri. De exemplu, printre fructele care au conținut mare de zahăr și care trebuie consumate cu moderație se numără strugurii, perele și bananele.
Sucurile de fructe
Acestea conțin o cantitate mare de fructoză, dar nu și fibre. Poate fi o alternativă la băuturile răcoritoare, însă nu sunt indicate, întrucât cresc glicemia semnificativ. De asemenea, te pot face să mănânci, pentru că nu te vei simți sătul după ce le consumi. În schimb, o variantă sănătoasă este să consumi apa în care ai stors puțină lămâie.
Lactatele nedegresate
Este nevoie să eviți grăsimile saturate, pentru că duc la creșterea colesterolului rău (LDL), lucru ce expune la apariția bolilor de inimă. Aceste afecțiuni sunt o mare problemă de sănătate la pacienții cu diabet zaharat.
Pentru că sunt bogate în grăsimi saturate, aceste lactate pot crește rezistența la insulină, ceea ce agravează starea de sănătate. Alege variantele degresate de iaurt, înghețată, unt sau brânză.
Pâinea albă și orezul alb
În general, nu sunt recomandați carbohidrații rafinați, cu atât mai mult la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Făina albă și orezul alb nu sunt bogate nutrițional. Sunt obtinute în urma rafinării cerealelor integrale, proces prin care se pierd fibrele.
Consumându-le, glicemia va crește. Alege variantele integrale de pâine și orez, care nu duc la creșterea rapidă a glicemiei.
Alcool
Dacă ești diagnosticat cu diabet, este recomandat să eviți alcoolul sau să îl consumi cu moderație. Unele bauturi alcoolice cresc sau scad nivelul zahărului din sânge. Combinația alcool – medicamente poate cauza hipoglicemie. Un alt lucru important este să nu bei niciodată alcool pe stomacul gol și să îți verifici glicemia înainte de a consuma alcool.
Prăjeli
Desi sunt gustoase, alimentele prăjite nu sunt sănătoase. Acestea conțin un număr mare de grăsimi și calorii, care duc la acumularea de kilograme și la creșterea nivelului zahărului din sânge. Diversele prăjeli au moduri diferite de acțiune. Cartofii prăjiți, în comparație cu puiul prăjit, de exemplu, va crește glicemia mai repede, întrucât cartofii sunt carbohidrați puri, în timp ce puiul prăjit este sursă de proteine.
Aceste alimente sunt adesea preparate cu uleiuri hidrogenate, care conțin grăsimi trans, care scad colesterolul bun și îl cresc pe cel rău.
Carnea cu grăsimi
Carnea conține și un nivel mare de grăsimi saturate. Un nivel mare de astfel de grăsimi cresc inflamația în corp și favorizează riscul de apariție a bolilor de inimă. În cazul persoanelor care au deja boli de inimă, consumul de grăsimi animale este cu atât mai important să fie redus.
Potrivit unor cercetări, unii compuși din carnea roșie favorizează riscul de a face diabet. De pildă, sodiul poate crește tensiunea arterială, ceea ce duce la rezistența la insulină. Și nitrații pot determina apariția rezistenței la insulină. Dacă vrei să consumi carne, alege peștele, curcanul sau carnea de pui fără pieliță.
Cerealele îmbogățite cu zahăr
Dacă ai diabet, este nevoie să eviți consumul de cereale la micul dejun. Deși sunt promovate ca fiind „sănătoase” pe ambalaje, acestea sunt, de regulă, foarte procesate.
Cerealele sunt o sursă importantă de carbohidrați. De asemenea, nu conțin proteine care să îți ofere sațietate mult timp. De aceea, pentru a-ți menține glicemia sub control, evită aceste cereale și alege un mic dejun bogat în proteine și sărac în carbohidrați.
Sursa de informație: http://mrhealthyfrog.com/foods-to-avoid-if-you-have-type-2-diabetes-diabetes/