De la introducerea chirurgiei bariatrice laparoscopice în România de către Prof Dr. Cătălin Copăescu, peste 7.000 de pacienți au apelat la intervențiile bariatrice pentru a beneficia de remisiunea obezității și a afecțiunilor asociate acesteia. Potrivit datelor interne analizate de singurul centru de excelență în chirurgie bariatrică din România (conform SURGICAL REVIEW CORPORATION și IFSO-EC), mai bine de 80% din pacienții cu diabet zaharat tip 2, asociat obezității, au înregistrat remisiunea bolii, prevenind complicațiile diabetului: nu mai necesită insulina sau tratament medicamentos oral și au valori normale ale glicemiei și ale hemoglobinei glicozilate.
Ponderas Academic Hospital, singurul centru de excelență în chirurgia bariatrică și metabolică din Estul Europei cu dublă acreditare, a efectuat o analiză asupra evolutiei pacienților după operația bariatrică. Scopul a fost de a observa rezultatele înregistrate de aceștia privind atât scăderea ponderală, cât și remiterea sau ameliorarea diabetului și a altor boli asociate obezității.
Viața fără diabet zaharat tip 2 după operația bariatrică
Datele analizei arată ca peste 80% din pacienții cu diabet zaharat tip 2, asociat obezității, au înregistrat valori normale ale glicemiei și hemoglobinei glicozilate prevenind foarte eficient instalarea sau evoluția complicațiilor diabetului, la un an de la operație.
„Rezultatele înregistrate de pacienții noștri ne confirmă încă o dată beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrică îl aduce în viața lor. Spre exemplu, în rândul pacienților insulino-dependenți, ameliorarea diabetului se manifestă prin reducerea dozelor de insulină chiar din primele zile dupa operația bariatrică, iar în lunile următoare mulți dintre pacienții ajung chiar să nu mai aibă nevoie de nicio doză de insulină. Concret, analiza internă arată că 30% dintre pacienții insulino-dependenți nu mai necesită insulina dupa prima lună de la operație”, precizează Prof Dr Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență, Director Medical Ponderas Academic Hospital.
Apneea de somn și hipertensiunea arterială – alte două boli cronice tratate prin chirurgie bariatrică
Mai bine de 70% dintre pacienții operati în ultimul an dezvoltaseră deja diferite afecțiuni din cauza obezității, iar printre bolile cu cea mai mare incidență sunt diabetul zaharat, apneea de somn, dislipidemia, hipertensiunea arterială, ficatul gras.
În cazul pacienților diagnosticați cu apnee de somn (tulburare a somnului ce presupune pauze în respirație), 8 din 10 pacienți scapă de această boală la un an de la operație, potrivit datelor spitalului. Chiar din prima lună post-operator, mai bine de 66% reușesc să își amelioreze apneea de somn.
Pe lângă diabet, și problemele cardiovasculare sunt des întâlnite la pacienții obezi, astfel ca mai bine de 40% din ei ajung de la cardiolog direct la operațiile bariatrice. Cu ajutorul bariatriei, mai bine de 33% din pacienții cu hipertensiune arterială au înregistrat normalizarea tensiunii arteriale în primele 3 luni de la operație.
Problemele sociale și emoționale, principalul motiv pentru care pacienții își doresc să slăbească
Conform studiului, peste 50% din pacienții bariatrici declară că au apelat la chirurgie din considerente socio-emoționale: își doresc să se simtă mai bine în pielea lor, să își recapete încrederea de sine sau să fie acceptați în societate. „Odată ajunși în cabinetul medical, pacienții încep să ne povestească toate greutățile trăite din cauza obezității, toate frustrările acumulate. Dintre cele mai întâlnite si impresionante sunt acele acțiuni mărunte pe care mulți dintre noi le fac zi de zi. Rămân fără loc de muncă, nu se mai pot descurca singuri în activități de rutină precum legatul la șireturi, îngrijirea personală, renunță definitiv la activitățile gospodărești, nu își mai pot lua copiii în brațe și chiar și puținii pași parcurși pe jos sunt o grea încercare”, adaugă Dr. Copăescu.
Apoi, pacienții amintesc că principale motive pentru care vor să slăbească sunt afecțiunile declanșate din cauza obezității și îmbunătățirea aspectului fizic.
“Dacă ne uitam la ultimul an, am observat creșterea adresabilității în rândul pacienților care vor să prevină instalarea diabetului și a altor afecțiuni asociate obezității. Aceștia au în familie deja cazuri de diabet zaharat tip 2 sau hipertensiune, știu ce complicații pot aduce aceste boli și nu vor sa ajungă la astfel de complicații. Ca atare, se adresează chirurgiei bariatrice cu scopul de a scăpa de problema obezității înainte ca aceasta să provoace alte boli metabolice cu impact sever asupra calității vieții lor. Prevenția începe să capete un rol din ce în ce mai important în rândul românilor, aspect ce ne bucură și ne motivează în lupta cu această boala a secolului actual”, completează Prof. Dr. Catalin Copăescu.
Femeile – fruntașe în rândul pacienților bariatrici
Cu toate că peste 56% dintre bărbații români sunt supraponderali și obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecțiune, femeile care au apelat la chirurgia bariatrica sunt mai numeroase (66%) decat bărbații (34%).
De la obez la normoponderal în 6 luni
Potrivit studiului intern, încă din prima luna de la operație, pacienții pierd în greutate aproximativ 25% din excesul ponderal, iar la 3 luni de la operație înregistrează scăderi de până la 45% din kilogramele în plus pe care le aveau înainte de operație.
Mai mult, la 6 luni de la operație pacienții deja reușesc să treacă de la obezitate în grad avansat (grad 3 sau obezitate morbidă) la statutul de supraponderal sau chiar normoponderal, pierzând peste 60% din excesul ponderal.
Peste 300 kilograme cântărea cel mai greu pacient Ponderas
Cel mai greu pacient operat la spitalul Ponderas cântărea la momentul internării puțin peste 300 kg.
După un an de la operație a pierdut mai bine de 140 de kg. În perioada de până la 2 ani, a reușit să piardă, în total, peste 210 kg din greutatea inițială.
În cei 15 ani de la introducerea chirurgiei bariatrice laparoscopice în România, peste 7000 de români au trecut prin intervenții chirurgicale de slăbire efectuate de către Prof. Dr. Copăescu și echipa sa. În prezent, Ponderas Academic Hospital este lider de piață în intervențiile metabolice, operând peste 60% din totalul celor efectuate la nivel național.
Rezultatele pot varia în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient.