Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

23 March 2018
127
Blocajele legate de operația bariatrică

Operația bariatrică este pentru mulți pacienți o ultimă soluție. De multe ori, aceștia amână operația din cauza unor blocaje care îi împiedică să înțeleagă beneficiile imense ale aceste intervenții.  Aceste blocaje sunt cele care afectează în primă fază decizia pacientului de a se opera sau nu, iar pentru a le identifica și înlătura, pacienții beneficiază de consultații psiho-somatice. Discuțiile cu medicul psiholog îi ajută să conștientizeze aceste piedici și să învețe cum să le depășească.

Blocajele preoperatorii

Cel mai adesea, înainte de intervenție, intervine frica. Frica de operație și toate aspectele sale, de obicei declanșată de poveștile celor apropiați sau chiar de experiențe anterioare. În astfel de cazuri, psihologul poate apela și la alți specialiști (anestezist, chirurg) pentru a discuta cu pacientul și a-i explica pas cu pas procedura pentru a demonta temerile pacientului.

„Există cazuri în care pacienții sunt ușor influențați de către cei care le sunt cel mai aproape (părinți, frați, parteneri), și-atunci ezită să se opereze dacă aceste persoane nu sunt de acord. Pentru a depăși acest blocaj, rolul meu, al medicului psiholog, este sa încearc să recentrez pacientul pe sine, să-l fac să înțeleagă că ceea ce face cu corpul său este în totalitate decizia sa.”, menționează Cosmina Peța, psiholog Ponderas Academic Hospital.

Mai sunt pacienții care au reticențe din cauza unor modele culturale cu care au crescut cum ar fi faptul că kilogramele în plus denotă bunăstare, sănătate etc. În cazul bărbaților, cu atât mai mult, pot fi asociate cu forță, virilitate, masculinitate. Și-atunci, acești pacienți ezită să recurgă la o astfel de intervenție din frica de a-și pierde identitatea, de a fi văzuți altfel de către comunitate, prieteni sau familie. În acest caz, rolul psihologului este acela de a demonta aceste modele culturae și de-a ajuta pacientul să-și asume integritatea corporală, a sănătății și a stării de bine.

Blocajele postoperatorii

În perioada postoperatorie, apar blocajele legate de rezultatul operației, pacienții fie consideră că au slăbit prea mult, fie nu înde-ajuns. Aici psihologul explică procedura și implicațiile medicale pentru a-i asigura că sunt pe drumul cel bun și că există diferite etape în procesul de recuperare.

La o lună după operație apar blocaje legate de adaptarea la noul mod de nutriție și alimentare. Pacientului îi este greu să conceapă cum poate mânca așa puțin și să „supraviețuiască” fiind obișnuit cu mese mult mai mari și mai bogate. De asemenea, în anumite cazuri pacienții au impresia că au slăbit prea mult și că vor fi prea slabi.

Cei mai mulți se blochează când vine vorba de așa-zisa perioadă de platou, când pierderea în greutate stagnează, un proces absolut normal prin care corpul se stabilizează. Pentru a ști la ce să se aștepte, medciul psiholog vorbește despre recuperare încă din ședințele preoperatorii pentru a pregăti pacientul.

Pentru toate aceste situații discuțiile din cadrul consultațiilor psiho-somatice ajută și ghidează pacientul în procesul de recuperare căutând să depășească toate aceste blocaje pentru a se bucura din plin de rezultatele intervenției.