Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

26 July 2019
3
Cât vei slăbi după gastric sleeve (gastrectomie longitudinală laparoscopică)

După efectuarea unei intervenții de gastrectomie longitudinală laparoscopică (operația de micșorare a stomacului), pierderea în greutate variază de la o persoană la alta. Când iei decizia de a face intervenția, medicul chirurg îți va calcula un număr estimativ de kilograme pe care le vei pierde pe baza indicelui de masă corporală și a distribuției kilogramelor în plus evaluate la una din investigațiile preoperatorii – iDexa. Slăbitul după intervenție depinde de mai mulți factori precum indicele de masă corporală (IMC), vârsta, genul, starea de sănătate și recomandările privind dieta și mișcarea.

Poți pierde până la 100% din excesul de greutate

Surplusul de greutate reprezintă diferența dintre greutatea ta actuală și greutatea ideaă calculată pe baza indicilor obtinuți la investigațiile preoperatorii (iDEXA). În urma gastrectomiei longitudinale laparoscopice, se poate pierde în medie 70-75% din excesul de greutate corporală și se poate ajunge până la 100%, săderea ponderală fiind influențată de greutatea preoperatorie, vârsta pacientului, problemele de sănatate asociate care limitează activitatea fizică și respectarea recomandărilor postoperatorii.

Vei slăbi imediat !!!

Scăderea în greutate va incepe imediat după operație dacă vei urma recomandările postoperatorii legate de dietă cât și de activitate fizică.

Dieta dupa gastrectomia longitudinală laparoscopică

Initial, dupa operație, în primele 7 zile vei începe să iei înghițituri de lichide clare. Necesarul de lichide este în jur de 1,5-2 litri în 24 h. Pe lângă lichidele clare, medicul nutriționist îți va recomanda și concentrate proteice care vor ajuta la vindecarea stomacului operat asigurând aportul important de nutrienți necesari în perioada postoperatorie imediată. De la o săptămână la alta consistența alimentelor va crește. Începând cu săptămâna a patra după operație, vei putea să încerci dieta normală cu alimente solide. Operația de gastric sleeve îți permite să mănânci aproape orice tip de alimente. Desigur, trebuie evitate alimentele și băuturile bogate în calorii, băuturile carbogazoase și grăsimile. Medicul nutriționist te va sfătui să mănânci 3 mese pe zi și să elimini gusările inutile dintre mese. Această operație este o procedură restrictivă, ceea ce înseamnă că succesul pierderii în greutate depinde de ce anume și de cât mănânci. Gustările dintre mese (covrigei, alune, prăjituri, biscuiți, fructe, etc.) sau faptul că mănânci frecvent pot încetini pierderea în greutate sau chiar pot cauza o creștere în greutate, din cauza  excesului de calorii pe care le mănânci.

Activitatea fizică

Obiectivul tău este să faci cel puţin 30-60 de minute de exerciții în fiecare zi. Exercițiile te vor ajuta să pierzi frumos în greutate și să te menții pe termen lung

 

Cel mai mult se pierde în greutate în primele 6 luni

Te poți aștepta să slăbești cel mai mult în primele 6 luni de la intervenție, iar acest lucru înseamnă peste 50% din greutatea în exces. Când vei începe dieta, vei consuma porții mai mici de hrană, deoarece corpul trebuie să se obișnuiască cu dimensiunea stomacului după intervenție. Pierderea în greutate va fi apoi mai mică pe măsură ce te vei apropia de greutatea țintă. Până la sfârșitul primului an, poți spera să pierzi întreg excesul ponderal.

Beneficiile pierderii în greutate

Pierderea rapidă în greutate îi poate ajuta pe pacienții obezi să redevină activi mai repede. Având o greutate mai mică, să aibă mai multă energie. Poți începe să faci mișcare mergând pe jos. Cu timpul, trebuie să crești nivelul de activitate fizică. Mișcarea te ajută să slăbești prin arderea caloriilor, îmbunătățind calitatea vieții. Totodată, activitatea fizică te va ajuta pentru un tonus bun și o menținere pe termen lung. Masajul e binevenit în toată perioada de scădere ponderală.

Pierderea în greutate ar trebui să îți ofere multă motivație. Pe măsură ce scazi centimetri în talie, îți vei putea cumpăra haine cu numere mai mici și vei fi mândru de pierderea în greutate. Evoluția psihologică a pacienților este net favorabilă cu ameliorarea depresiilor și creșterea respectului de sine. Totodată, slăbitul substanțial poate aduce îmbunătățiri semnificative cu remisia unor comorbidități asociate obezității, inclusiv diabetul zaharat de tip 2.

Menținerea obiectivelor privind greutatea dorită

În primul rand, menținerea pe termen lung este legaă de angajamentul față de un nou stil de viață, mai sănătos, cu mișcare și dietă echilibrată. Și după ce ai ajuns la greutatea dorită va trebui să respecți planul în ceea ce privește activitatea fizică și dietă.

Noile recomandări privind dieta și miscarea trebuie respectate tot restul vieții. Evită să revii la vechile obiceiuri, pentru că te vei îngrășa.

În menținerea pe termen lung contează controalele postoperatorii și menținerea relației cu nutriționistul care va reevalua statusul tău de fiecare dată atât printr-un jurnal alimentar cât și prin analize specifice.

Totul ca să știm că ești bine!!!