Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

7 August 2017
3
Chirurgia bariatrică – între estetic și medical

Obezitatea și supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate a secolului. După lupte îndelungate cu diete, pastile, exerciții fizice, chirurgia bariatrică pare cea mai potrivită opțiune pentru a scăpa de kilogramele în plus, în cazuri de obezitate severă. O operație de slăbit rezolvă aproape miraculos problemele estetice și de sănătate ale celui cu exces ponderal, transformându-i viața într-una mai bună. Acesta devine practic o altă persoană, mai frumoasă, mai sănătoasă și cu o speranță de viață substanțial îmbunătățită.

 

De cele mai multe ori, primul motiv pentru care apelăm la chirurgia bariatrică este de ordin estetic. Vrem să ștergem efectiv viața nemulțumitoare de dinaintea operației, să fim fericiți cu ceea ce vedem în oglindă, să nu ne mai ascundem sub haine uriașe. Vrem să uităm toate comentariile răutăcioase și privirile dezaprobatoare ale celor din jur. Vrem să ne bucurăm iarăși de compania oamenilor, fără să ne gândim că am putea fi judecate pentru cum arătăm.

 

Cei care duc povara kilogramelor în plus știu, însă, că nu doar aspectul fizic este important, ci mai ales sănătatea. În prezent, chirurgia bariatrică este văzută din ce în ce mai puțin ca un moft și mai mult ca o soluție medicală, care rezolvă și remediază probleme foarte grave de sănătate, crește speranța de viață și mobilitatea pacienților.

 

De reținut este faptul că toate beneficiile estetice sunt complementare beneficiilor medicale. Să nu uităm faptul că majoritatea celor care ajung într-un final să recurgă la chirurgie bariatrică sunt mult mai afectați și se tem de punctul critic în care a ajuns sănătatea lor șubredă.

 

Obezitatea și supraponderea reprezintă principalul factor în scăderea speranței de viață și a calității vieții. Obezitatea este cauzată de o serie de factori precum cei medicali, alimentari, sociali, ereditari sau emoționali. Netratată, această afecțiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate precum: diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului și alte astfel de patologii. La ora actuală, chirurgia bariatrică este singura soluție care răspunde nevoilor acestor pacienți”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

 

Beneficiile chirurgiei bariatrice sunt nenumărate. Printre ele se numără și:

  • Pierderea până la 90% din excesul ponderal
  • Ameliorarea, până la vindecare, a afecțiunilor asociate obezității
  • Vindecarea aproape fără cicatrici
  • Reîntoarcerea rapidă la activitățile cotidiene

Persoanele supraponderale și obeze se vor reinventa odată cu această operație și vor putea spune că viața lor s-a schimbat, dobândind una nouă. Rezultatele, care se văd limpede în oglindă, le vor reda încrederea. Își vor schimba garderoba, vor uita de numeroasele diete ineficiente și vor începe să aibă parte de exclamațiile și aprecierile celor din jur. Dar mai ales vor reîncepe o viață sănătoasă!