„După operație îmi rămân cicatrici?” – este cel mai frecvent întâlnită întrebare pe care o pun pacienții în legătură cu chirurgia reconstructivă.
Știm deja că după operațiile bariatrice, se pierde până la 90% din excesul ponderal. Ceea ce înseamnă că, după scăderea în greutate, intervențiile de reconstrucție anatomică sunt cele care ajută pacientul să ajungă cu un pas mai aproape de silueta mult visată.
Răspunsul corect față de pacient la întrebarea de mai sus este că da. Rămân cicatrici. Asta pentru că, desigur, interveția de reconstrucție a formei anatomice a corpului, ca orice altă intervenție chirurgicală, presupune o incizie, de dimensiuni mai mici sau mai mari, care întotdeauna se vindecă printr-o cicatrice.
Însă, dacă operația este realizată cu atenție, cicatricile pot fi mascate în așa fel încât nu vor fi vizibile. Îndepărtarea excesului de piele și grăsime necesită incizii care se vor plasa în pliuri anatomice, fiind astfel bine mascate. În costumul de baie ele sunt perfect ascunse, mai puțin cele de la nivelul brațelor și a coapselor. Mai mult, starea de bine și creșterea încrederii în sine după operațiile de body lifting fac ca prezența cicatricilor să nu mai fie un impediment pentru majoritatea pacienților.
„Aspectul cosmetic al cicatricii este influențat de câțiva factori: calitatea suturii, vârsta, zona anatomică și factorii genetici” ne-a împărtășit Dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă.
• Calitatea suturii. Aceasta ține de tehnica chirurgicală atraumatică prin utilizarea adecvată a firelor de sutură, plasarea intradermică a firelor și obținerea unei tensiuni minime în plagă.
• Vârsta. Copiii și tinerii se vindecă cu cicatrici mai proeminenete, hipertrofice, datorită prezenței crescute a factorilor de creștere, în timp ce după 40 de ani, cicatricile au un aspect estetic mult mai bun.
• Zona anatomică. Plasarea inciziei într-un pliu natural anatomic are ca rezultat o cicatrice de bună calitate, fiind mascată în acest pliu. Sunt, însă, zone unde apar frecvent cicatricile cheloide, în special la nivelul decolteului.
Cum putem îmbunătăți aspectul cicatricilor?
„Cea mai eficientă metodă este folosirea gelurilor pe bază de silicon la două săptămâni după operație, masând zilnic cicatricea timp de șase luni. În primul an după operație se recomandă utilizarea cremelor cu factor de protecție mare – SPF 50+, pentru a preveni pigmentarea brună a lor” sfătuiește Dr. Ina Petrescu. De asemenea, purtarea corsetului elastic după operație are rolul de obține atât forma dorită, cât și cicatrici cât mai puțin vizibile.