Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

27 March 2018
138
Consultul psihosomatic în programul bariatric – 3 teme importante discutate în cadrul întâlnirilor

Programul bariatric nu se rezumă doar la intervenția chirugicală. Este vorba despre un proces complex care implică o echipă multidisciplinară precum nutriționiști, endocrinologi, chirurgi, dar și pishologi. Operația în sine presupune o transformare majoră atât al aspectului fizic, dar și al stilului de viață. De aceea, implicarea medicului psiholog este esențială în tratamentul bariatric. În continuare vom trece prin cele mai des întâlnite subiecte din cadrul consultațiilor psihologice.

Comportamentul alimentar compulsiv

Cea mai mare parte a pacienților bariatrici ajung să sufere de obezitate și din cauza unui comportament alimentar compulsiv, excepție făcând cei care au tulburări chimice care favorizează creșterea în greutate. Comportamentul alimentar compulsiv este o reacție emoțională prin care creierul încearcă să gestioneze anumite sentimente și trăiri, să se „refugieze” în mâncare. La mulți pacienți aceste tulburări alimentare sunt declanșate de anumite evenimente emoționale puternice, șocuri, suferințe, traume etc.

De exemplu, există persoane care suferă de anxietate și mănâncă mult pentru a avea mereu senzația de prea plin, această senzație fiind asociată cu un sentiment de siguranță și securitate. Alte persoane simt mereu nevoia să ronțăie câte ceva, dintr-o plictiseală generată de lipsa sensului în viață lucru ce generează depresia sau își descarcă furia prin mâncarea compulsivă. La bază este vorba despre o componentă emoțională nerezolvată pentru care pacienții folosesc un comportament compulsiv fie prin mâncat, băut sau fumat ca substitut de mecansim de coping la stres.

„Rolul meu, ca psiholog, în acest caz este să fac un diagnostic din punct de vedere emoțional, iar apoi să ajut pacientul să conștientizeze acest comportament compulsiv și să-i ofer alternative de mecanisme de coping la stres”, mentioneaza Cosmina Peța, psiholog, Ponderas Academic Hospital.

Decizii privind operația bariatrică

Unul dintre primii pași în procesul bariatric este acela de a sta de vorbă cu un doctor psiho-somatic. Scopul primelor întâlniri este acela de a înțelege motivația pacientului de a se opera și, mai important, de a identifica dacă această decizie îi aparține. Pentru a-și da seama de acest lucru, medicul psiholog încearcă să afle cum se vede pacientul în raport cu istoria sa genetică, emoțională și fizică.

De asemenea, un alt aspect discutat în primele vizite este cum va aborda pacientul această schimbare cu cei dragi. Dacă și cum vor comunica noua schimbare celor din jurul lor. Aproximativ o treime dintre pacienții care recurg la chirurgie bariatriă aleg să ascundă faptul că s-au operat. Rolul psihologului este de a acompania pacientul în deciziile acestuia și a-l ajuta să înțeleagă cum le poate gestiona, fie că este vorba despre cum să împărtășească vestea cu ceilalți, sau dimpotrivă, cum s-o ascundă.

Relația cu aparținătorul

Sprijinul emoțional este un factor foarte important în tratamentul bariatric și există anumite situații în care consultațiile psiho-somatice au loc în prezența aparținătorului. Ori de câte ori pacientul este minor, prezența părinților este obligatorie la ședințele psihologice și se recomandă și câteva ședințe separat de pacient pentru a înțelege anumite particularități ale dinamicii emoționale copil-adult.

Există anumite cazuri în care pacienții sunt codependenți emoțional și-atunci este recomandat să fie prezent și însoțiroul la întâlnirile preoperatorii. Scopul acestora este de a-i explica aparținătorului cum îl poate ajuta și sprijini pe pacientul bariatric să treacă cât mai ușor prin acest proces.

Întâlnirile cu medicul psiholog au un rol major în tot procesul bariatric de la a înțelge foarte clar ce presupune decizia de a se opera până la a descopi și adopta noi mecanisme de gestionare a stresului și a emoțiilor.