Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

10 August 2017
112
Consumul de pește vara: avantaje și riscuri

Consumul de pește ar trebui să fie mereu prezent în preocupările noastre culinare. Este o sursă excelentă de proteine și de acizi grași esențiali, dar și de alți nutrienți de înalta calitate. Carnea este ușor de digerat și este potrivită chiar și persoanelor cu probleme digestive.

Cu cât peștele este consumat în stare mai proaspătă, aproape de momentul capturării, cu atât calitățile nutriționale sunt mai bune.

Cum recunoști peștele proaspăt

Vara poți alege pești proaspeți, însă ar fi bine să te asiguri că, din cauza căldurii sau a proastei depozitări, carnea lor nu este alterată. Așadar, peștele pe care îl cumperi trebuie să aibă un miros plăcut, să nu fie lipicios, să aibă ochii sticloși, și nu opaci, branhiile roz-roșii, să nu rămână urma degetului atunci când este apăsat. Peștele proaspăt se scufundă, iar cel stricat plutește. Peștele alterat nu își pierde mirosul neplăcut nici după gătire.

Peștele gras, sursa perfectă de Omega3

Peștele gras (somon, macrou, sardine, ton etc.) este o resursă nutrițională deosebit de importantă datorită acizilor grași de tip Omega-3, cei pe care nu îi putem sintetiza și pe care trebuie să-i aducem din alimentație. Aceștia au rol în formarea sistemului nervos, alcătuiesc membranele celuare, au rol antiinflamator, antidepresiv, rol în dezvoltarea fetală, etc.  Sursele animale de Omega-3 vor fi convertite în procent satisfăcător în EPA si DHA, formele active în organism ale acestor acizi grași. De asemenea, peștele gras este și o bună sursă pentru vitamina D, o vitamină liposolubilă ce se absoarbe datorită grăsimii peștelui. Așadar, peștele gras poate fi considerat un aliment de tip antiinflamator, benefic în dieta noastră.

Peștii mici și proaspeți sunt o alegere foarte interesantă deoarece, spre deosebire de peștii mari și grași, au acumulat mai puține reziduri toxice și metale grele în grăsimea lor. Alege de câte ori poți macrou și hering.

Atenție la fructele de mare

Fructele de mare proaspete sunt extraordinar de gustoase, însă consumul lor exagerat aduce organismului metale grele, pe care nu le putem neglija. Fructele de mare congelate vor fi consumate împreună cu conservanții folosiți, uneori deosebit de toxici și alergeni  (declanseză eliberări masive de histamină și sindroame alergice).

Important!

Peștii cruzi sau incomplet gătiti, specifici diferitelor rețete culinare (sushi, etc.), nu sunt recomandați în sezonul de vară din cauza înmulțirii rapide a microorganismelor patogene și sunt absolut interziși femeilor însărcinate.

Pești românești

La noi în țară există 133 de specii de pești. Dintre aceștia, 31 sunt pești de ape dulci sărate (ex.: morunul, cega,nisetrul, păstruga, scrumbia de Dunăre, cambula). 44 de specii trăiesc numai în ape dulci (ex.: șalăul, carasul, știuca, linul, somnul, crapul, bibanul) și 58 trăiesc numai în apele saline ale Mării Negre (ex.: calcanul, sprotul, hamsia, stavridul).

În concluzie, asigură-te ca vei consuma pește de calitate de câteva ori pe săptămână, în porții de 150-200 g. Alege porții mai mici pentru peștele gras și mai mari pentru peștele slab, de apă dulce. Evită prăjirea peștelui deoarece se pierde mult din potențialul său sănătos, putând deveni chiar indigest. Alege peștele preparat la cuptor, pe grătar sau ciorbele de pește.

Sursele vegetale de acizi grași (ALA- acid alfa linolenic) nu pot fi considerate suficiente pentru echilibrul nutrițional pe termen lung deoarece conversia ALA se face în rata mică spre acizii de tip DHA si EPA.

Dr. Ruxandra Pleșea

Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice

Regina Maria Ponderas Academic Hospital

Disclaimer: Informațiile din acest articol aparțin exclusiv autorului acestui material și redau o experientă personală în lupta cu kilogramele în plus. Orice recomandare medicală conținută de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ și pot depinde de stilul de viață al fiecăruia, de starea de sănătate, dar și de alți factori.

 

Sursa: https://www.slabsaugras.ro/consumul-de-peste-vara-avantaje-si-riscuri/