Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

27 July 2018
174
Consumul fructelor: cand le mancam si in ce cantitati, ce asocieri nepotrivite putem face

Fructele sunt minunate daruri ale naturii. Aceasta grupa de alimente trebuie privita global, adica in toata complexitatea ei. De prea multe ori aud ca fructele sunt judecate doar prin prisma continutului in glucide (”fructele au zahar”), cand de fapt ar trebui sa vedem si continutul lor de fibre, de vitamine, minerale si de fitochimicale  (carotenoizi, fitosteroni, flavonoizi, resveratrol etc).

Toti acesti nutrienti actioneaza impreuna si fac din fructe atat un delicios desert cat si un real ajutor pentru obtinerea unei bune stari de sanatate.

Fructele se consuma in stare cat mai proaspata pentru ca vitaminele si antioxidantii sa nu se deterioreze. Acest lucru implica sa favorizam intotdeauna fructele de sezon si din locuri apropiate noua pentru ca acestea necesita mai putine tratamente menite sa le mentina aspectul. Ma refer aici la pesticide, ceruri, tratamente de ionizare, radiere, substante de crestere si multe altele.

Fructele proaspete raspandesc intotdeauna o aroma specifica in jur, se simt ”grele” atunci cand sunt tinute in mana  (semn de hidratare) si au gustul caracteristic al fructului copt. Ideal este sa consumam fructele integral, nu prefacute in suc, pe post de desert dupa mese sau la gustari alaturi de nuci si seminte. In acest fel, fructele sunt potrivite chiar si in dieta de slabire deoarece le este atenuat indicele glicemic. Cand sunt consumate simple, fructele se absorb destul de repede si duc la cresteri glicemice si insulinemice rapide, resimtite de noi ca o crestere de energie, insa cu durata scurta. Acesta este si un efect de stimulare a cresterii in greutate uneori.

Trebuie stiut insa ca fructele nu sunt surse importante de proteine sau grasime in dieta noastra. Din aceste motive, nu recomand ca micul dejun sa fie constituit doar din fructe. Aceasta masa a zilei, foarte importanta de altfel, ar trebui sa fie mult mai bine echilibrata nutritional.

Nu sunt de acord nici cu ideea ca este un pericol urias daca fructele se consuma dupa masa; acest lucru nu a putut fi dovedit in nicio cercetare sau studiu medical. In cazul pacientilor cu anumite afectiuni ale tractului gastrointestinal, consumul de fructe ar trebui foarte bine personalizat; unii pacienti nu tolereaza aciditatea fructelor pe stomacul gol, alti pacienti nu tolereaza starile de meteorism abdominal  (formare de gaze) in cazul anumitor fructe sau atunci cand fructele sunt combinate cu anumite grupe alimentare etc. Nu sunt de acord nici cu ideea ca ”fructele ingrasa” pentru ca aceasta afirmatie are nevoie de nuantare. Ce cantitate de fructe ingrasa? Putem presupune atunci ca daca nu mai mancam deloc fructe scadem riscul de a ne ingrasa? In ambele cazuri pierdem din vedere echilibrul – cel mai simplu si eficient mod de a manca dar si cel mai greu de atins.

Asadar, fructele sunt bune, toate fructele sunt bune. Sunt un dar minunat al naturii pentru oameni, insa cantitatea face diferenta. Intr-o dieta omnivora recomand 2-3 portii de fructe pe zi. Alegerea fructelor ar trebui sa fie facuta in principal in baza unor criterii precum: sa fie proaspete, de sezon, locale, variate si pe care organismul fiecaruia le tolereaza cel mai bine.

Ruxandra Plesea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Ponderas Academic Hospital