Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

3 July 2017
424
De ce nu funcționează întotdeauna dietele

Suntem la inceputul verii si, in mod natural, este perioada propice sa ne hotărâm unde plecăm în concediu. Odata cu acest gand la vacanta, apare si gandul ca parca n-ar fi rau sa dam jos cateva kilograme ca să ne bucurăm într-adevăr de soare, de plaja si mare sau de plimbari in aer liber, nu să ne pitim pe sub haine și umbrele de plajă. Așa că începem să ținem cure de slăbire draconice, al căror efect este insa de scurtă durată și de multe ori dezamăgitor, pentru că toată greutatea pe care am dat-o jos se va întoarce in scurt timp, ba chiar cu alte kilograme în plus. De ce?
Prima și cea mai frecventă greșeală pe care o facem în clipa in care pornim o dieta este aceea că ne înfometăm. În felul acesta avem impresia că dacă ne obișnuim organismul cu mai puțină mâncare vom scăpa și de kilogramele nedorite mai repede. Efectul este unul de scurtă durată pentru că după ce eliminăm o parte din surprusul ponderal, metabolismul încetinește pentru a menține substanțele nutritive pe care le avem în organism. În acest sens, e posibil să fie nevoie să mărim numărul de calorii consumate după ce oprim dieta pentru a impulsiona astfel metabolismul să funcționeze la capacitate maximă.
O altă greșeală frecventă este aceea că apelăm la metode alimentare în care eliminăm complet carbohidrații, lipidele sau glucidele, elemente de care corpul nostru are nevoie în mai mică sau mai mare măsură. De exemplu, dietele sărace în carbohidrați nu pot fi ținute pe o perioadă îndelungată, de aceea rezultatele dietei se întorc, de cele mai multe ori, împotriva noastră. Indicat este să apelăm la specialiști în momentul în care dorim să scădem în greutate, deoarece regimurile alimentare nu sunt o soluție universală pentru slăbit, iar de cele mai multe ori avem nevoie de o schemă personalizată dacă dorim ca rezultatele să se mențină în timp. Și trebuie să fim și conștienți că aceste regimuri devin de fapt un stil de viață, prin urmare dacă ținem o dietă pe o perioadă scurtă, este normal ca în momentul în care ne întoarcem la vechile obiceiuri alimentare să revenim și la vechea greutate. Trebuie să avem un regim de viață, să obișnuim organismul cu alimente sănătoase și, bineînțeles, să nu uităm să facem mișcare.
Șansele de a slăbi cu o dietă și de a menține apoi greutatea sunt în general foarte mici: atât timp cât pacientul ține dieta, o să scadă în greutate; în clipa în care o întrerupe se pun de obicei mai multe kilograme. Se cheamă efectul yo-yo, iar majoritatea pacienților trece prin această dezamăgire. Trebuie știut că următoarea cură de scădere în greutate nu va reuși să aibă aceleași efecte. La nivel mondial sunt facute statistici pe milioane de oameni care au încercat cure de slăbire și, din păcate, undeva la 3% reușesc să se mențină odată ce au slăbit câteva kilograme.
Acest fenomen yo-yo are efecte negative nu numai aspectului fizic, ci și asupra sănătății. Țesutul adipos va crește foarte mult și va produce astfel predispoziția unor alte afecțiuni precum creșterea tensiunii arteriale, complicații cardiovasculare, prediabet și chiar diabet zaharat de tip 2.
Acesta a fost și cazul multor pacienti bariatrici ai Ponderas Academic Hospital, care ajung la operatie dupa incercari repetate si esuate de a slabi prin metode conservatoae. În cazul în care o persoană supraponderală nu poate să slăbească sub nicio formă, e mai mult decât indicat să consulte un medic specialist pentru a investiga dacă nu cumva există o problemă metabolică, mai ales că există posibilitatea de a dezvolta afecțiunile amintite mai devreme.