Chirurgia bariatrică are multiple avantaje: pe de o parte, cei care apelează la ea devin mult mai sănătoși, iar pe de altă parte își recâștigă controlul asupra propriei vieți.
„Odată cu scăderea considerabilă în greutate, încep să dispară bolile asociate obezității și, în paralel, revin tonusul și încrederea de sine, pe care le-au pierdut din cauza excesului ponderal. Auzim, apoi, din ce în ce mai des și mai sincer: <Am renăscut!>, <M-am născut pentru a doua oară!> sau <Am avut a doua șansă la viață!>” ne spune Prof. Dr. Cătălin Copăescu.
Procesul acestei renașteri începe odată cu decizia intrării în programul de chirurgie metabolică. La început, stingheri sau reticenți, curioși sau împinși de la spate de alții, pacienții recunosc că au o problemă, fie ea de sănătate sau estetică. Oamenii vin în spital având un sentiment de vină sau de rușine față de ei înșiși sau de cei din jurul lor, dar mai ales față de ceea ce au ajuns să fie în prezent. Ei par mai degrabă învinși în lupta cu propriul corp, cu greutățile, cu stresul, însă cer ajutor medical specializat, așteaptă soluții pentru problema lor.
Din momentul în care iau decizia de a apela la chirurgia bariatrică, pacienții încep să-și construiască speranța de mai bine, de frumos, de normalitate și de prelungire a vieții. „Regăsirea propriei ființe devine o motivație foarte puternică, iar echipa medicală începe rezolvarea problemei, investind în acest demers profesionalismul și standardele de excelență asumate” adaugă dr. Cătălin Copăescu.
După operațiile bariatrice, pacienții încep să trăiască alte emoții, cele ale noii vieți, în care încep să simtă efectele pozitive ale deciziei lor. Astfel, ei pierd kilogram după kilogram și puncte la glicemie, încrederea în propria persoană crește, depresia dispare, devin tot mai fericiți. „Omul pe care la început îl găseam timid, timorat sau negativist, începe să se transforme. Devine mai zâmbăreț, mai vesel, se împrietenește cu cântarul, cu oglinda, se împrietenește mai presus de toate cu sine însuși. Și aceasta este și satisfacția noastră, a medicilor, când îi vedem mai încrezători în ei”, completează domnul doctor.
La un an după operațiile bariatrice, foștii pacienții sunt deja alți oameni. Se poate spune că toți acești oameni își recâștigă independența, încep să experimenteze o stare de bine diferită de cea pe care o cunoșteau până acum. Ei relaționează mai mult cu semenii, se reintegrează social în grupurile de unde s-au autoexpulzat sau de unde au fost expulzați din cauza kilogramelor în plus.
Procesul dezvoltării personale este, la rândul lui, unul impresionant. Foștii pacienți obezi, ajunși la o greutate normală, încep să-și valorizeze propriul corp, să-și identifice noi interese și priorități, să fie admirați și să obțină succes profesional, trăindu-și astfel din plin cea de-a doua șansă la viață. Iar cel mai important, încep să aibă din nou încredere ei.