Greutatea în exces este o problemă importantă de sănătate publică. Oamenii cu multe kilograme în plus au un disconfort fizic permanent și dezvoltă afecțiuni grave, care le scurtează viața. Suferințele psihologice sunt, de asemenea, marcante în cazul lor. Situațiile limită pe care le creează obezitatea sunt însă mai puțin cunoscute. Printre acestea, cu o importanță foarte mare, se numără și situațiile în care oamenii adorm la volan sau dezvoltă sindromul de apnee de somn.
Șofatul este, în general, o îndeletnicire plăcută și relaxantă. Însă, ca multe alte lucruri simple efectuate de oamenii cu greutate normală, condusul unei mașini nu poate fi asigurat în mod corespunzător de către persoanele cu o o greutate excesivă. Pentru o persoana cu obezitate morbidă, de exemplu, șofatul implică de cele mai multe ori un efort major. Din cauza intensității acestui efort și a oboselii cvasipermanente pe care o resimt, șoferii obezi adorm frecvent la volan, ceea ce provoacă un număr însemnat de accidente rutiere grave.
Cosmina Peța, psiholog in cadrul Ponderas, singurul spital din Romania specializat in chirurgie metabolică, ne explică mecanismele subtile ale psihicului pacienților obezi, care par mai degrabă învinși în lupta cu propriul corp, cu greutățile, dar și cu stresul generat de situații cotidiene, precum cea a condusului unui automobil: „Este ca și cum aceștia uită de sine și de propriile lor priorități și se angajează peste măsură în a duce povara altora, poate a lumii întregi pe umeri și, într-un târziu, realizează că duc, de fapt, povara propriului corp”. Din păcate, unii dintre acești pacienți, mai precis cei care mor în accidente rutiere, nu apucă să conștientizeze la timp pericolul propriei lor greutăți.
Persoana obeză prezintă și alte riscuri în trafic, deloc de neglijat pentru siguranța circulației. Cercetări de ultimă oră au dovedit că șoferii cu un important excedent ponderal suferă chiar de anumite deteriorări cognitive, cum ar fi funcționarea deficitară a memoriei lor vizuale, a memoriei spațiale sau afectarea negativă a raționamentelor. Cu alte cuvinte, capacitatea acestor oameni de a soluționa diverse situații neașteptate apărute în trafic este, din păcate, mult limitată. De asemenea, mai multe studii au demonstrat că timpul de reacție al șoferilor supraponderali este mult mai mare decât cel al șoferilor fără probleme de greutate. Dispoziția depresivă caracteristică persoanelor obeze determină, pe de altă parte, reacții încetinite în trafic și apariția hipersomniei în cele mai neașteptate situații. Concret, șoferul respectiv se refugiază în somn, pentru a-și compensa consumul imens de energie suscitat de conducerea automobilului.
Apneea de somn este o altă situație limită care poate fi atribuită obezității. Această afecțiune a aparatului respirator determină o somnolență diurnă accentuată, care poate provoca, la rândul ei, adormitul la volan. Practic, în timpul apneei de somn căile respiratorii intră în colaps pentru 10 secunde sau mai mult. Din cauza asfixiei, persoana în cauză sforăie intens sau gâfâie, iar somnul ei este unul fragmentat. Scăderea oxigenului din sânge suprasolicită inima, arterele și creierul, care vor dezvolta, în timp, o serie de alte patologii asociate obezității.
Din cauza somnului nocturn neodihnitor, persoana care suferă de apnee se confruntă cu o oboseală cronică în timpul zilei, manifestată prin somnolență, slabă concentrare a atenției și tulburări pregnante ale memoriei. Diverse studii au validat ipoteza că persoanele care suferă de apnee de somn produc mai multe accidente de circulație decât persoanele fără o astfel de tulburare. Prima măsură din planul terapeutic al apneei de somn este chiar scăderea excesului de greutate, care diminuează până la dispariție numărul episoadelor de oprire a respirației.