Primim multe întrebări de la pacienții noștri legat de pofta de anumite alimente după intervențiile bariatrice. Multe dintre aceste curiozități apar cu ceva timp înainte ca pacienții să se hotărască asupra operației pentru că nu își imaginează cum este să trăiești departe de dulciuri, iar asta o să fie o decizie extraordinar de ușor de luat. Dar haideți să povestim un pic cum este de fapt cu pofta de dulciuri după operația bariatrică.
Dupa primul an de la operație, timp în care pacientul a trecut prin pierderea accelerată în greutate și a atins greutatea ideală, acesta intră într-o noua etapă, cea în care trebuie să învețe să își mențină noua greutate și să se hrănească sănătos pentru a-și asigura toți nutrienții de care organismul său are nevoie.
În primul an, toți pacientii urmează cu strictețe indicatiile medicilor din echipa multidisciplinară a unui centru bariatric. Suplimentarea cu multivitamine și multiminerale este foarte importantă și obligatorie în primul an. Nivelul de vitamine și de minerale este testat regulat în primul an de la operație iar suplimentarea cu nutrienți este urmărită de către medicii nutriționiști. Ce este de făcut pe mai departe?
Sa setăm obiectivele:
- Aderarea la o dietă sănătoasă, la o nutriție optimă
- Practicarea regulată a exercițiilor fizice și adoptarea unui mod de viață activ
- Cunoașterea mai bună a organismului și a semnalelor pe care acesta le trimite, fie că este vorba de semnale fizice sau emoționale, legate de statusul nutrițional.
Despre dieta sănătoasă sunt convinsă că ai învățat în primul an de la operație, cu atât mai mult cu cât îți este și mai ușor să o adopți după operație; știi deja cât sunt de importante proteinele, hidratarea, modul în care servești masa și mesteci mâncarea, despre micronutrienți (minerale, vitamine), etc.
Sper că după un an de la operație ai deja și o bicicletă sau o pereche de role, un abonament la sala de sport sau că ai renunțat la lift.
Câțiva dintre pacienții ce vin la controalele anuale de nutriție ne povestesc că au constatat la câțiva ani de la operație apariția unei pofte de mâncare crescute, în special poftă de dulciuri, o foame continuă și chiar creșterea în greutate. Practic, dieta lor constă în mese reduse cantitativ, dar formate din dulciuri, sucuri dulci și lipsită de acele alimente considerate sănătoase. Și aici, de fapt, apare greșeala – în selectarea alimentelor pe care le mâncăm, chiar dacă sunt reduse cantitativ.
În acest fel, este foarte ușor să apară deficiențele de micronutrienți (vitamine și minerale) pentru că nu îi dăm organismului cele necesare unei bune funcționări, iar acest lucru apare chiar și la pacienții ce nu au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică (noi observăm acest lucru la analizele preoperatorii, când pacienții vin cu deficiențele de micronutrienți din cauza unei alimentații nesănătoase).
Aceste deficite de micronutrienți, odată instalate, se oglindesc în starea fizică a pacientului, au numeroase semne și simptome pe care este bine să le recunoaștem.
Cum rezolvăm problema?
Pe termen scurt, reluarea administrarii de suplimente nutriționale este un prim pas, însă, pe termen lung, aportul nutrienților din hrană este esențial!
Pofta de mâncare crescută și, în special, pofta pentru dulciuri poate fi chiar un atfel de semn, al sărăciei de nutrienți în dietă! Corpul identifică lipsa acestora și ia măsuri de precauție, îți va ordona să mănânci mai mult, să-ți fie foame, însă daca vei alege mancare lipsită de micronutrienți în continuare (dulciuri), deficitul se va accentua, pofta de mâncare va crește, la fel și greutatea.
Dr. Rick Tague de la Centrul de Nutriție și Medicină Preventivă Leawood Topeka, Kansas spunea într-un articol foarte bine documentat că ‘’pofta de mâncare influențează nutriția și nutriția influențează pofta de mâncare; ambele influențează metabolismul’’. Deficitele de minerale și vitamine, combinate cu consumul în exces de carbohidrați rapizi (dulciuri), creează furtuna biochimică perfectă pentru obezitate, dar și un blocaj pentru pierderea in greutate atât în cazul pacienților operați, cât și în cazul pacienților neoperați.
Cum știi că te găsești în acest punct?
- Când îți este foame tot timpul, deși tocmai te-ai ridicat de la masa. Această senzație este mai degrabă o lipsă de sațietate decât acea foame normală și firească ce se simte la nivelul stomacului
- Când te gândești tot timpul la ceva dulce
- Când nu ai administrat corect suplimentele prescrise de către medical tău nutriționist
- Dacă dieta ta este bazată mai mult pe produse de tipul: biscuiți, covrigi și covrigei, sucuri, cartofi prăjiți și este lipsită de legume, fructe, mâncare gătita zilnic
- Atunci când te simți slăbit, lipsit de energie pentru activitățile zilnice sau programul de sport, faci frecvente hipoglicemii
- Daca ai pielea palidă, uscată si crapata, cearîne, parul cade în continuare, masa musulară este scăzută față de cum era la un an de la intervenție, ai dese dureri de cap, amețeli, frecvente infecții, iritabilitate, nervozitate, depresie, insomnie
- Când apar probleme gastrointestinale: senzație de greață, scaune diareice dese sau constipație rebelă
- simți furnicături și amorțeli ale membrelor
De câte ori te găsești într-o astfel de situație, nu ezita să te prezinți la medicul nutriționist. Întocmește un jurnal alimentar în care notează tot ce mănânci și bei și recitește-l după o săptămână. Îți va fi foarte ușor să realizezi ce nutrient ai sau lipsește din dieta ta.
Învață să citești tabele de compoziție nutrițională a alimentelor, le găsești ușor pe internet, precum și etichetele nutriționale ale alimentelor pe care le cumperi.
Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, Regina Maria, Ponderas Academic Hospital.