Prediabetul reprezintă un nivel al glicemiei mai ridicat decât normal, dar nu atât de mare încât să fie considerat diabet de tip 2. În absența unor modificări în stilul de viață, este foarte probabil ca prediabetul să avanseze în diabet de tip 2. Daca ai prediabet, complicațiile pe termen lung ale diabetului – cum ar fi cele ale inimii, vaselor de sânge și ale rinichilor – pot deja să se instaleze.
Există totuși o veste bună. Progresia de la prediabet la diabet nu este inevitabilă. Consumul alimentelor sănătoase, activitățile fizice și menținerea normală a greutății te ajută să menții la normal nivelul glicemiei.
Prediabetul afectează adulții și copiii. Aceleași modificări în stilul de viață al adulților sunt de ajutor și în cazul copiilor.
Simptome
În general, prediabetul nu are simptome.
Un posibil semn că ai putea fi expus riscului de diabet zaharat este culoarea închisă a pielii pe anumite părți ale corpului asociată cu insulinorezistență. Zonele afectate pot include gâtul, axilele, coatele, genunchii și articulațiile.
Simptomele clasice care arată că prediabetul s-a transformat în diabet sunt:
Setea intensă
Urinarea frecventă
Oboseala
Vederea încețoșată
Când să consulți medicul
Mergi la medic dacă ești îngrijorat în legătură cu diabetul sau dacă ai simptome de diabet zaharat de tip 2. Întreabă medicul despre testarea glicemiei dacă ai factori de risc pentru diabet.
Cauze
Nu se cunoaște cu exactitate cauza prediabetului. Dar istoricul personal și factorul genetic par să joace un rol important. Sedentarismul și excesul de grăsime – mai ales abdominală – sunt, de asemenea, factori importanți.
Ce se cunoaște exact, însă, este că persoanele cu prediabet nu mai procesează zahărul (glucoza) din sânge în mod corespunzător. Prin urmare, zaharul se acumulează în sânge în loc să își îndeplinească functia normală, cea de a alimenta celulele care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi.
Sursa principala a nivelului crescut de zahăr din sânge este alimentația. Când mancarea este digerată, zahărul intră în circuitul sangvin. Trecerea zahărului din sânge în celulele corpului se face cu ajutorul unui hormon, insulina. Insulina este secretată de pancreas. Pancreasul secretă insulina în momentul în care mâncăm. Insulina permite zaharului să intre în celule. Secreția de insulină scade pe măsura ce nivelul zaharului din sânge revine la normal.
În prediabet, acest proces nu funcționează corespunzător. În loc să alimenteze celulele, zahărul se acumulează în sânge. Nivelul prea mare al zahărului din sânge apare când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când celulele devin rezistente la acțiunea insulinei ori când ambele situații sunt întrunite.
Factori de risc
Aceeași factori care favorizează riscul de diabet de tip 2 cresc și riscul de prediabet. Trebuie să fii atent la riscul de dezvolta diabet, dacă ai prezente condiții precum:
Greutatea in exces este un prim factor de risc al prediabetului. Cu cat exista mai mult tesut adipos – mai ales la nivelul abdomenului – cu atat vor deveni mai rezistente celulele la insulina.
Circumferința taliei. O talie mare (peste 88 cm la femei și peste 102 cm la bărbați) poate indica rezistența la insulină.
Alimentație. Consumul de carne roșie, procesată, și de băuturi îndulcite este asociat cu un risc mai mare de prediabet. O dietă bogată în fructe, legume, nuci, cereale integrale și ulei de măsline poate oferi protecție față de apariția prediabetului.
Sedentarismul. Cu cât ești mai sedentar, cu atât riscul de apariție a prediabetului este mai mare. Mișcarea ajută la menținerea greutății normale, la utilizarea glucozei ca energie și la sensibilizarea celulelor la acțiunea insulinei.
Vârstă. Cu toate că diabetul se poate dezvolta la orice vârstă, riscul de a face prediabet crește după 45 de ani.
Istoricul medical. Ai o probabilitate mai mare de a face prediabet dacă ai un părinte sau un frate cu diabet de tip 2.
Rasă. Deși este neclar de ce, persoanele cu o anumită rasă – printre care afro-americanii – au un risc mai mare de a face prediabet.
Diabetul gestațional. Dacă ai avut diabet gestațional în sarcină, tu și copilul aveți o probabilitate mai mare de a face prediabet. Și greutatea mare a copilului la naștere (peste 4 kilograme) este un factor de risc.
Sindromul ovarelor polichistice. Această boală, însoțită de menstruații neregulate, exces de păr și obezitate, crește riscul femeilor de a face prediabet.
Somn. Persoanele cu o anumiă tulburare de somn (apnee obstructivă în somn) au un risc crescut de rezistență la insulină. Și cei care lucrează în ture au, de asemenea, un risc crescut de a face prediabet sau diabet de tip 2.
Alte condiții medicale asociate cu prediabetul includ:
• Hipertensiunea
• Nivelul scăzut al colesterolului bun (HDL)
• Nivelul mare al trigliceridelor.
Când aceste condiții apar în obezitate, sunt asociate cu rezistența la insulină.
Complicații
Cea mai gravă complicație a prediabetului este progresia către diabet zaharat de tip 2, boală care poate duce la:
• Hipertensiune
• Nivel crescut al colesterolului
• Infarct
• Accident vascular cerebral
• Boala renală
• Orbire
• Amputație.
Prevenție
Stilul de viață sănătos te ajută să previi progresia prediabetului către diabet de tip 2, chiar dacă ai cazuri de această boală în familie.
Incearcă să:
• Mănânci alimente sănătoase
• Faci mai multă mișcare
• Ai o greutate normală
• Menții nivelul normal al tensiunii și al colesterolului.
Diagnostic
Asociația Americana de Diabet recomandă ca testarea nivelului zahărului din sânge să înceapă la 45 de ani sau mai devreme dacă ești supraponderal sau dacă ai factori de risc pentru prediabet sau diabet de tip 2.
Există câteva teste utilizate pentru a diagnostica prediabetul:
Hemoglobina glicată sau glicozilată (HbA1c)
Această testare oferă informații despre nivelul mediu al glucozei în sânge pentru o perioadă de aproximativ 3 luni. Testul masoară procentajul de zahăr din sânge atașat de proteină care transportă oxigen în celulele roșii (hemoglobină).
• În general, valoarea normală a hemoglobinei glicate este mai mică de 5,7%.
• Valorile cuprinse între 5,7% si 6,4% sunt considerate prediabet.
• Peste 6,5% – diabet de tip 2.
Nivelul hemoglobinei glicate este influențat și de alți factori: poate să fie crescut dacă suferi de anemie feriprivă ori dacă trebuie să iei anumite medicamente sau poate fi scăzut dacă ești însărcinată sau ai anemie hemolitică.
Testarea glicemiei à jeun
Presupune recoltarea unei probe de sânge pe nemâncate, după un repaus alimentar de cel puțin 8 ore.
• Valorile mai mici de 100 mg/dL – 5.6 mmol/L – sunt normale.
• 100 – 125 mg/dL (5.6 – 7.0 mmol/L) – sunt considerate prediabet.
• Valorile peste 126 mg/dL (7.0 mmol/L) indica diabetul de tip 2.
Testul de toleranța orală la glucoză
Acest test este recomandat de obicei pentru diagosticarea diabetului în sarcină. Se recoltează o probă de sânge pe nemâncate. Apoi, vei bea o soluție îndulcită, după care nivelul glicemiei va fi din nou testat dupa 2 ore.
În general:
Un nivel al glicemiei mai mic de 140 mg/dL (7.8 mmol/L) este considerat normal.
Un nivel cuprins între 140 – 199 mg/dL (7.8 – 11.0 mmol/L) se consideră prediabet.
Un nivel peste 200 mg/dL (11.1 mmol/L) indică diabetul de tip 2.
Tratament
Stilul de viață sănătos te ajută să îți menții nivelul normal al glicemiei.
Pentru a preveni progresia prediabetului către diabet de tip 2:
• Mănâncă sănătos. Alege produsele sărace în grăsimi și calorii, dar bogate în fibre. Concentrează-te pe fructe, legume și cereale integrale.
• Fii activ. Fă mișcare moderatp, 30 – 60 de minute zilnic.
• Slăbește. Daca ești supraponderal, slăbirea cu 5-10% poate reduce riscul de a face diabet de tip 2.
• Renunță la fumat!
• Ia medicamentele prescrise. Dacă ești la risc de a face diabet, medicul îți poate recomanda anumite medicamente care scad riscul de progresie a modificărilor din organism.
Sursa de informație:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278