Poți edita numai poveștile trimise de tine!

Trebuie sa iti scrii parerea!

7 November 2017
653
Rolul psihologului în programul bariatric

Decizia unei intervenții bariatrice nu se referă strict la chirurgie. Această procedură implică o echipă multidisciplinară care vă evaluează starea din punct de vedere fizic, dar și emoțional.

Operația bariatrică, pe lângă aspectele obișnuite ale oricărei intervenții chirurgicale, are și o componentă puternic emoțională fiind vorba până la urmă despre o transformare a corpului. De aceea, rolul psihologului este esențial în acest proces, atât înainte cât și după intervenție. Pentru a înțelege mai bine implicarea psiho-somatică în această călătorie, am stat de vorbă cu doamna doctor Cosmina Peta, psiholog la Ponderas Academic Hospital, care ne-a povestit mai multe despre implicarea medicului psiholog in acest proces.

Care este rolul medicului psiholog în viața pacientului bariatric?

Majoritatea pacienților bariatrici suferă de un comportament alimentar compulsiv care duce la suprapondere, obezitate și chiar obezitate morbidă. Rolului medicului psihosomatic este acela de a ajuta pacientul să conștientizeze acest comportomant și să-i ofere mecanisme alternative de gestionare a stresului.

De asemenea, în anumite situații, dacă pacientul nu este convins de decizia sa, se pot face ore de psihoterapie care să ajute pacientul să ia decizia cea mai bună pentru el, indifirent dacă aceasta este să se opereze sau nu. Ceea ce urmărește medicul psihosomatic este ca decizia să fie asumată și să aparțină în totalitate pacientului, să nu depindă de părerea celor din jur.

Cât de des se merge la psiholog?

Frecvența întâlnirilor cu medicul psiholog depinde de situația fiecărui pacient în parte și poate diferi de la caz la caz. După cum spuneam, fiecare pacient este unic și-atunci și nevoile lui sunt la fel, însă putem vorbi despre două extreme.

Există pacienți care, când se hotărăsc să se opereze și vin la consultația pre operatorie, sunt deja conștienți că au un comportament compulsiv, dar nu știu cum să se oprească sau, dacă știu, nu sunt siguri cum să pună în practică acele tehnici. De regulă, aceștia lucrează deja cu ei fie prin terapie, coaching, training și au deja cunoștințe când vine vorba de gestionarea furiei, stresului etc. La acești pacienți este de-ajuns controlul regulat din cadrul pachetelor bariatrice la o lună, trei luni, șase luni și apoi în fiecare an.

La polul opus, însă, sunt acei pacienți care au nevoi speciale, care au suferit șocuri sau traume și care nu au trecut prin niciun proces de analiză personală. Cu aceștia este recomandat să existe o frecvență mai mare a consultațiilor, de regulă săptămânal, pentru a avea timp să înțeleagă și să-și însușească noul mecanism de coping și noul stil de viață.

Cum decurg de obicei întâlnirile?

În primă fază, la consultația preoperatorie, întâlnirea se va desfășura sub forma unui interviu ghidat, prin care medicul psiholog își face o idee despre starea emoțională inițială a pacientului. Mai mult, este momentul în care se discută motivația deciziei de a se opera. Este foarte important ca decizia să fie una personală, asumată.

Apoi, in cadrul întâlnirilor postoperatorii, discuția este condusă mai mult de pacient. Acesta începe să povestească despre cum se simte în noul corp și cum se descurcă în aceste noi situații și învață cum să se adaptaze la noul mod de a trăi.

Așadar, dragi pacienți, nu neglijați vizita la psiholog, obligatorie in cadrul controalelor post operatorii la 1 luna, 3, 6 luni si apoi anual.