Etapa a II-a – Lichide dense și piureuri subţiri, în săptămâna a doua și a treia
Vei putea consuma intre 300 si 600 calorii pe zi, cu aproximativ 60 gr proteine.
Continuă să sorbi încet pe parcursul zilei, 30 ml în 30 minute. Este bine să nu bei lichide cu 20-30 minute înainte de masă. După ce mănânci, așteaptă 20-30 minute până sa bei din nou.
Consumă în continuare lichidele din prima etapă, în cantitate de 1500 ml pe zi. Doar 350 – 500 ml din totalul zilnic de fluide provine din lichidele dense.
Alimentele sunt mixate și diluate cu apă sau lapte, astfel încât produsul obținut să curgă din lingură (de consistența laptelui bătut).
Nu poți consuma alimente solide încă. Mănâncă 100 – 130 ml la fiecare masă. Când apare senzația de sațietate, oprește-te din mâncat, chiar daca nu ai terminat tot din farfurie.
Mănâncă cel mult 3 mese pe zi și elimină gustările inutile dintre mese.
Adaugă lapte praf degresat/pudre proteice în laptele obișnuit și astfel poți obtine un aliment cu concentrație crescută de proteine.
Pentru cel puțin prima și a doua lună după operație, evită următoarele alimente, care pot produce iritarea mucoasei stomacului: alcool, băuturi cofeinizate sau carbogazoase, sucuri de citrice/alte fructe (cu excepția bananei), fructe și legume nepreparate termic, zahăr și alți îndulcitori (dextrina, dextroza, sirop de porumb concentrat în fructoză, fructoză, sucuri concentrate de fructe, galactoză, lactoză, maltoză, manitol, poliol, sucroză).
Etapa a III-a – Piureuri, alimente moi, în săptămâna a patra
Acum poți începe să mănânci piureuri. Este faimoasa etapă a alimentelor pasate, pe care o poți prelungi atât cât te simți confortabil.
Evită legumele și fructele cu celuloză dură, fibroase (varză, gulii, castraveți). Cantiatea de proteine optimă este de 60-65 grame/zi, din totalul caloric de aproximativ 500 -700 calorii/zi.
Etapa a IV-a – Alimentele solide, introduse din săptămâna a cincea
La începutul acestei etape noi, alimentele vor fi tăiate fin și mestecate foarte bine. Aportul caloric ajunge la 700 – 900 calorii zilnic, din care proteine 65 – 75 grame.
Ce mâncăm?
Grupele alimentare din care vei alege variantele sănătoase:
Carne și produse din carne, ouă.
Lactate și brânzeturi, cu conținut scăzut de grăsime: lapte, iaurturi, brânză de vaci.
Aceste două grupe alimentare furnizează proteinele, din a căror metabolizare rezultă elementele esențiale pentru menținerea proteinelor structurale ale organismului (mușchi, inimă). Un sfat de nutriție foarte important este să respecți aportul de proteine zilnic, mai ales în prima perioada post-operator.
Legume: frunze de salată, spanac, dovlecel, roșii, ardei, vinete, brocoli, conopidă, ciuperci, mazăre verde, fasole verde, păstăi
Fructe: mere, pere, portocale, piersici
Pâine integrală, cereale (fulgi de ovăz, mixuri de cereale integrale), legume amidonoase (cartof, fasole, mazăre, năut)
Grăsimi alimentare (uleiuri vegetale) și oleaginoase (nuci, alune, semințe).
Alimente care trebuie evitate:
Alimentele care conțin zaharuri (glucide) și grăsimi (lipide) în exces:
Băuturi răcoritoare (carbogazoase sau nu, de orice tip, inclusiv limonadă sau ice-tea din comerț), înghețată, ciocolată cu lapte și alte adaosuri, budincă și iaurturi dulci, cu fructe,
fructe uscate sau fructe conservate în sirop, fresh-uri, cereale cu glazură de zahăr, prăjituri, plăcinte, pișcoturi, jeleuri, bomboane, gemuri și dulcețuri cu zahăr, melasă, siropuri, șerbet, zahăr și miere.
Cum mâncăm?
Alimentele trebuie mestecate foarte bine (de aproximativ 25 de ori pentru fiecare înghițitură). Fiecare gură se înghite încet, într-o atmosferă de calm și relaxare, surprinzând cu atenție instalarea senzației de sațietate, când este important să te oprești din mâncat, chiar dacă a mai rămas din portia respectivă!
Alimentele noi, de consistență și compoziție diferite, din fazele ulterioare ale programului de nutriție după operație, trebuie introduse progresiv, pentru a evita intoleranța. Dacă nu tolerezi bine un aliment, amână cu o săptămână reintroducerea lui in alimentație.
Când mâncăm?
Repartiția alimentelor pe parcursul zilei trebuie să asigure 3 mese principale și 2 gustări, la aproximativ 3 ore interval.
Pentru a te asigura că ajungi la cantitatea totală zilnică de lichide, repartizeaza apa între mese, la intervale regulate. Chiar dacă aceasta metodă pare mai dificilă la început, în curând te vei obișnui cu ritmul în care trebuie să introduci lichide și mese în programul tău.
De ce suplimente nutriţionale avem nevoie?
Daca aportul alimentar zilnic nu reușește să acopere recomandările legate de principiile alimentare (proteine, glucide și lipide) este indicată suplimentarea cu acele alimente-suplimente, special concepute pentru nutriția după chirurgia bariatrică. Trebuie să citești etichetele cu compoziția acestora, pentru a cunoaște valoarea lor nutritivă.
Datorită faptului că alimentația este redusă cantitativ, există riscul de carențe pentru principalele minerale și vitamine, elemente care sunt absolut esențiale pentru procesele metabolice vitale ale organismului. Astfel se recomandă suplimentarea acestora cu tratament cu multiminerale și vitamine, care va fi ulterior monitorizat prin analize de sânge.