Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home2/deltalocal/bariatrie.ro/wp-content/themes/ponderas/parts/loop-login_popup.php on line 19
Poți edita numai poveștile trimise de tine!
Trebuie sa iti scrii parerea!
Aici vei găsi răspunsuri pentru intrebări frecvente de la oameni care iau în considerare chirurgia bariatrică sau care sunt deja pacienți metabolici.
În prima lună postoperator, pacientul este încurajat să înceapă cât mai multă activitate fizică de tipul mersului pe jos, acesta stimulând la acest moment tonifierea musculaturii. Alte activități de tipul exerciții fizice, mers la sală, alergat, înot sunt contraindicate pe parcursul primei luni postoperatorii. Toate acestea pot fi însă reluate fără restricții și sunt chiar recomandate cu tărie după termenul de o lună după o operație de micșorare a stomacului sau alt tip de operație bariatrică.
La fel ca și activitatea fizică susținută, masajul este recomandat începând de la o lună postoperator. Acesta are un efect benefic pentru stimularea tonifierii musculaturii și pentru stimularea elasticității pielii.
De cele mai multe ori, după intervențiile chirurgicale bariatrice, pacientul diabetic va observa normalizarea valorilor glicemice fără ca acesta să fie nevoit să își mai administreze antidiabetice orale sau insulină. În cazul pacienților cunoscuți cu diabet zaharat de tip 2 decompensat, cu o evoluție lungă, este posibil ca în primele luni să mai aibă nevoie de a-și administra tratamentul antidiabetic dar în doze mult mai mici comparativ cu perioada preoperatorie, urmând ca în câteva luni de la intervenția chirurgicală să poată renunța la acest tratament. Chirurgia bariatrică asigură normalizarea valorilor glicemice prin inducerea unui proces rapid de scădere ponderala precum și prin scăderea concentrației hormonilor răspunzători pentru inducerea rezistenței la insulină pe de o parte coroborat cu creșterea secundară a sensibilității la insulină pe de altă parte.
Indicațiile chirurgiei metabolice sunt bine stabilite la nivel mondial, unde se consideră că orice persoană cu IMC (indicele de masă corporală sau BMI) > 40kg/mp trebuie să ia în considerare scăderea ponderală cu ajutorul intervenției chirurgicale, dar numai dacă a încercat să scadă în greutate cu ajutorul medicului nutriționist pentru minim 6 luni și a eșuat. Mai mult, limita IMC-ului (BMI-ului) poate fi mai mică dacă datorită obezității au început să apară complicațiile specifice, cum sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2, dislipidemia (creșterea colesterolului și a trigliceridelor), sindromul de apnee în somn. Toate aceste complicații scurtează foarte mult speranța de viață a pacienților cu obezitate și, de aceea, limita inferioară a IMC-ului pentru acești pacienți este scăzută la 35kg/mp.
IMC-ul sau BMI-ul se calculează împărțind greutatea de două ori la înălțime (ex: greutate 140kg si inaltime 1,7m – 140:1,7:1,7=48,4kg/mp). Poți calcula IMC-ul tău chiar acum în pagina noastră Sunt un candidat? (BMI)
Date mai recente au stabilit că este mai util să previi apariția acestor complicații și, pentru că intervenția poate fi efectuată și sub aceste limite, costurile pe termen lung asupra sănătății sunt asfel evitate.
Pentru un diagnostic specific și o recomandare reală, vă invităm la seminarul nostru de obezitate, acolo unde odată cu toate detaliile vă putem oferi un răspuns personalizat.
Orice intervenție chirurgicală are asociate riscuri specifice, pacienții cu obezitate fiind oricum considerați unii dintre cei mai dificili bolnavi de tratat în practica medicală, datorită problemelor serioase de sănătate asociate. Pentru a contracara aceste riscuri, la nivel mondial s-au selectat doar câteva centre în care experiența echipei medicale și dotarea specifică reușesc să diminueze foarte mult aceste riscuri, acestea fiind denumite Centre de Excelență în Chirurgia Metabolică și a Obezității – cum este și spitalul Ponderas (singurul astfel de centru din Europa de Est).
Revenind la riscuri, care au o rată de sub 1% dintre pacienți în astfel de centre, putem vorbi de riscurile imediate postoperatorii (sângerări, abcese, fistule – sub 0,3% în clinica noastră) sau de riscurile tardive (carențe alimentare – ce apar dacă nu selectăm corect alimentele în perioada postoperatorie). Toate aceste complicații sunt bine cunoscute de echipele din Centrele de Excelență, și pot fi prevenite prin pregătirea preoperatorie, care este foarte importantă, tehnica operatorie a echipei cu experiență, folosirea echipamentelor medicale de ultimă generație și in urmărirea postoperatorie activă. Dacă totuși apar, aceste complicații pot fi tratate și vindecate dacă sunt diagnosticate rapid, aici intervenind programul de urmărire a pacienților, care este deosebit de important, acesta efectuându-se doar în Centrele de Excelență.
Efectele negative cele mai importante sunt legate de posibilele carențe alimentare ce se pot instala. Pacienții trebuie să înțeleagă, încă dinainte de a se opera, că după o astfel de intervenție volumul de mâncare ce va putea fi consumat va fi mult mai redus, iar nutrienții de care are nevoie organismul pot fi obținuti numai dacă aceștia vor selecta alimentele care conțin aceste substanțe (proteine, vitamine, minerale).
Nu este vorba de un regim alimentar, pentru că nu există alimente interzise, ci vor trebui să dea prioritate alimentelor considerate mai sănătoase. Această alegere se va face după recomandarea medicilor nutriționiști, care vor urmări la intervale bine stabilite, în cadrul programului de monitorizare postoperatorie, care sunt valorile vitaminelor, mineralelor și hormonilor care reglează metabolismul, corectând cu suplimente sau consiliere nutrițională o eventuală carență apărută.
Noi considerăm că prevenirea carențelor este foarte importantă, așa încât toți pacienții operați vor primi aceste suplimente pentru minim 3 luni postoperator.
O sarcină poate fi susținută fără nicio problemă după un an de la intervenția chirurgicală adresată obezității. Dacă însă fericitul eveniment se întâmplă mai devreme, gravida va trebui să primească o doză suplimentară de vitamine și minerale pe parcursul sarcinii. În medicina modernă, toate gravidele primesc aceste suplimente, doza acestora fiind ușor mai mare pentru doamnele care au avut o operație bariatrică in ultimul an. Există și o parte pozitivă, poate foarte importantă, creșterea în greutate pe timpul sarcinii fiind mai mică, iar după sarcină, datorită stomacului care este în continuare foarte mic, se produce rapid și pierderea acestor kilograme câștigate.
Aproximativ 10% dintre pacienții chirurgiei bariatrice pot avea nevoie de chirurgie estetică pentru îndepartarea excesului de piele; tinerii în general nu au nevoie de chirurgie plastică; pacienții în varstă și cu exces ponderal important pot fi candidați pentru procedurile de chirurgie estetică. Decizia unei intervenții de remodelare este luată la interval de 1 an sau chiar 1 an și jumătate de la intervenția de gastric sleeve, de exemplu, când procesul de slăbire s-a încheiat.
Chirurgia metabolică are un impact fundamental asupra vieții unui pacient. Pacientul metabolic are o scădere ponderală importantă, care trebuie urmărită de nutriționist. Apoi trebuie urmărită remisia comorbidităților – diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, steatoză hepatică (ficat gras), obezitate de tip central, dislipidemie (modificarea valorilor colesterolului). Odată cu tratamentul adecvat, care se urmărește în timp, analizăm și gradul de satisfacție generală a pacientului. Această stare generală de bine a pacienților trebuie cultivată și, de asemenea, apare nevoia de a interpreta în context postoperator simptomatologia pacienților pentru a preveni sau trata eventualele complicații sau revenirea la un stil de viață nepotrivit.
Pacienții se internează în dimineața intervenției chirurgicale și sunt spitalizați, în medie pentru o perioadă de 2-3 zile, în funcție de evoluția postoperatorie. După o perioadă de repaos de câteva zile (de obicei până la scoaterea capselor la 10 zile post-operator), te poți întoarce fără probleme la serviciu și poți relua activitățile tale curente, cu condiția ca activitatea să nu presupună efectuarea unui efort fizic excesiv.
Reintegrarea socio-profesională rapidă este datorată în principal avantajelor abordului lapaoscopic, ce presupune o diminuare considerabilă a durerii postoperatorii precum și posibilității de mobilizare foarte precoce.
Nu neapărat. Anumiți pacienți resimt un discomfort la nivelul inciziilor (în principal la nivelul inciziei prin care se extrage porțiunea de stomac rezecat), dar doar pentru câteva zile. Aceste dureri cedează la un simplu antiinflamator.
Operatia de gastric sleeve sau micșorarea stomacului este una dintre cele mai accesate intervenții chirurgicale pentru a scăpa de kilogramele în plus și pentru a avea acces la o viață normală. Această gastrectomie longitudinală constă în secționarea stomacului de-a lungul său pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea porțiunii dorsale, ce constituie aproximativ 80% din volumul stomacului tău. În urma procesului, centrii foamei localizați în stomac sunt eliminați iar secreția hormonului ghrelina, responsabil pentru senzația de foame, este mult diminuată. Cu ajutorul procedurii de gastric sleeve, se poate pierde până la 100% din excesul ponderal.