Activitatea fizică după operaţia bariatrică

Chirurgia bariatrică şi metabolică va contribui decisiv la îmbunătățirea calității vieții și creșterea speranței de viață. Dar chirurgia bariatrică nu este un tratament instant pentru kilogramele în plus. Este primul pas, foarte important de altfel, în lupta cu kilogramele. Rezultatele excelente se văd încă din primele săptămâni după operație, chiar și la cei cu excese ponderale importante. Însă este nevoie de o activitate fizică susținută și un stil de viață nou pentru a întreține acest corp nou. 

Un pacient ce a suferit o intervenţie bariatrică poate să facă activitate fizică?

Chirurgia bariatrică schimbă radical stilul de viață, într-unul mai sănătos. Dar e nevoie de implicare și din partea pacientului în această schimbare, aportul lui fiind unul decisiv în evoluția postoperatorie, unde rezultate trebuie întreținute atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Ca și pentru o persoană normoponderală, activitatea fizică este foarte importantă pentru a susține greutatea ideală pe termen lung. Așadar, pacienții metabolici nu sunt salvați de la a face mișcare. Într-adevăr, ei pot avea nevoi și abilități diferite din punct de vedere al activității fizice.

Cât de mult sport ar trebui să facă un pacient metabolic?

Recomandările curente de activitate, pentru după prima lună și înainte de primul an post-operator, sunt 150 de minute de activitate moderată în fiecare săptămână, cum ar fi mersul pe jos, jogging, zumba, înot sau folosind aparatele de la sală. Abilitatea de a tolera în condiții de siguranță exercitarea diverselor exerciții diferă de la persoană la persoană. Asigurați-vă că antrenamentul ales și perioada de timp vor fi tolerate în condiții de siguranță.

La cât timp după intervenţia chirurgicală poate începe activitatea fizică?

Aceasta depinde de tipul de exercițiu. Mersul pe jos ar trebui să înceapă încă din spital. Pe măsură ce se vindecă, pacientul devine din ce în ce mai activ cu reinserția socială similară cu perioada anterioară intervenției chirurgicale. Recomandarea generală este de a începe activitatea fizică mai intensă la 4-6 săptămâni de la operație, adaptate de la caz la caz.

Ce tip de exerciţii sunt indicate?

Cele mai bune rezultate sunt cele de pe urma exercițiilor de aerobic (cardio), de rezistență și streching. Dar, bineînțeles, orice tip de activitate e de bun augur. Important e să încercați diverse programe de pentru a găsi ce e potrivit pentru fiecare. Gimnastica medicală în bazin, de exemplu, este o opțiune excelentă pentru cei cu probleme articulare.

FORMULAR DE PROGRAMARE
    Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL în legătură cu serviciile medicale solicitate.